Εγκατάσταση Σχολίνουξ σε USB stick με UNetbootin

Ο οδηγός γράφτηκε από τον Νίκο Αναστασάκη για Windows. Η διαδικασία στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε λειτουργικό Linux, είναι η ίδια απλώς χρειαζόμαστε την έκδοση του UNetbootin για Linux. Για Ubuntu, υπάρχει ήδη στα repositories!

unetbootin-1

unetbootin-2

  1. Κατεβάζουμε την εφαρμογή UNetbootin από την διεύθυνση http://unetbootin.sourceforge.net και το αρχείο . iso της διανομής από την διεύθυνση http://ftp.ntua.gr/pub/linux/sxolinux/
  2. Συνδέουμε το USB – stick (τουλάχιστον 4GB) στον υπολογιστή. To stick πρέπει να είναι φορμαρισμένο σε μορφή FAT32 (το συνηθισμένο format από τον κατασκευαστή τους). Αν δεν είναι , το εμφανίζουμε (…«ο υπολογιστής μου»), κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «μορφοποίηση».
  3. Η εφαρμογή UNetbootin δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Την τρέχουμε κατευθείαν από το αρχείο που κατεβάσαμε, π.χ. unetbootin-windows-377.exe. Μόλις ξεκινήσει εμφανίζεται ένα παράθυρο όπως το παρακάτω.
  4. Επιλέγουμε εγκατάσταση από εικόνα δίσκου (.iso) διαλέγουμε το αρχείο sxolinux-2009.0.iso που κατεβάσαμε, από τον κατάλογο στον οποίο το έχουμε αποθηκεύσει (…).
  5. Στο κάτω μέρος του παραθύρου πρέπει να εμφανίζεται το usb-stick (Είδος δίσκου – Δίσκος USB – το αντίστοιχο γράμμα.
  6. Πετάμε «ναι», εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο, περιμένουμε και …τέλος.
  7. Για να χρησιμοποιήσουμε το usb-stick, επανεκκινούμε τον υπολογιστή πατώντας F8 (ή F4,η F12, αναλόγως με το μοντέλο…) και επιλέγουμε ως συσκευή εκκίνησης το usb – stick…