Εργαστήρι πληροφορικής Δημοτικού σχολείου βασισμένο σε sxolinux

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε το 2011 στο φόρουμ μας από τον χρήστη GeKo και δείχνει τι μπορεί να πετύχει κανείς με μεράκι, δουλειά και sxolinux:

Όσοι από εσάς έχετε δει τη ταινία “the social network”, θα θυμάστε τη φράση του Justin Timberlake “...a million dollars is not cool. You know what is cool? A billion dollars”. Λέω να την αλλάξω λίγο σε κάτι σαν αυτό “ένα εργαστήρι πληροφορικής σε σχολείο που λειτουργεί πάνω σε windows 3.11 και θα κοστίσει 7000 ευρώ - για αναβάθμιση και να γίνει λειτουργικό στις μέρες μας - δεν είναι εντυπωσιακό. Ξέρεις τι είναι εντυπωσιακό; Να κοστίσει μόνο λίγους καφέδες σε χρήματα και λίγο από τον ελεύθερο μας χρόνο”. Βέβαια κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο αν βασιζόμασταν σε ανοιχτό λογισμικό, γιατί μόνο για τις άδειες, ακόμα και αν είχαμε το hardware, θα μας κόστιζαν κάτι παραπάνω από χιλιάρικο για λίγους μόλις υπολογιστές. Για να μην αναφερθώ σε άδειες office και αντιικών προγραμμάτων (και τις ανανεώσεις τους κάθε χρόνο). Και φυσικά επειδή η συντήρηση κοστίζει αρκετά σε χρήματα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η παιδεία μας χωλαίνει στο τομέα της πληροφορικής. Οι πιο τυχεροί από εμάς περάσαμε από εργαστήρια πληροφορικής με αρχαίους υπολογιστές και μαθήματα logo και basic. Ενώ οι περισσότεροι έχαναν το μισό χρόνο από το μάθημα μπροστά σε μια οθόνη που έγραφε “now loading (με κάρβουνο το τρένο)”. Μη φανταστείτε ότι το σκηνικό έχει αλλάξει ακόμα και αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που διεξαγόταν το μάθημα της πληροφορικής με αυτό το τρόπο.

Είναι όμως εφικτό να φτιάξουμε ένα μηδενικού κόστους εργαστήρι πληροφορικής; Όνειρο θερινής νυχτός; Το προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο και σας παρουσιάζουμε τα διαπιστευτήρια:

 

Πως είναι δυνατόν να μη κόστισαν τίποτα παρά μόνο κάτι καφέδες (και λίγες τυρόπιτες για μίζα);

Καταρχάς οι υπολογιστές προήλθαν από δωρεές εταιριών που πιθανότατα να τους έστελναν στην ανακύκλωση. Καλό θα ήταν να υπήρχε ένας κεντρικός φορέας που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί τα “ηλεκτρονικά σκουπίδια” των εταιριών (ή των δικών μας) και να έκανε μια διαλογή για το ποια μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και σήμερα και ποια πρέπει να πάνε όντως στην ανακύκλωση. Δυστυχών αν και έχουν γίνει προσπάθειες από κάποιους δήμους, θα πρέπει να αναζητήσετε - με γραπτή επιστολή κυρίως - τους υπολογιστές και να κάνετε τη διαλογή εσείς οι ίδιοι.

Το κόστος της καλωδίωσης – δικτύωσης προήλθε από το ταμείο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου (1 ευρώ από κάθε μαθητή – κόστος ούτε ενός καφέ - είναι υπεραρκετό για να καλύψει αυτό το κόστος και στο τέλος μας περίσσεψαν και χρήματα για αγορά ενός βιντεοπροβολέα). Για λειτουργικό προτιμήθηκε το sxolinux (Πληροφορίες εδώ www.sxolinux.gr). Το Σχολίνουξ βασίζεται σε διανομή ubuntu και είναι ειδικά για παιδιά δημοτικού (υπάρχουν και άλλες εκδόσεις για άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης) που ο φίλος μας ο Δημήτρης Καλαμάρας έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι.

Πάνω σε αυτά εγκαταστήσαμε τα αποθετήρια του πιστοποιημένου εκπαιδευτικού λογισμικού για τη Α'βάθμια εκπαίδευση (δείτε εδώ:http://ts.sch.gr/repo-pages/about-ts-repo ). Εκεί θα βρείτε λογισμικό (στα ελληνικά πάντα) για νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και ΤΕΕ.

Οι έχτρα εφαρμογές αυτές λόγω όγκου (μόνο για το δημοτικό ήταν 2,2GB!)και μειωμένης ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, περάστηκαν με το keryx απλά, νοικοκυρεμένα και αυτοματοποιημένα. Η εγκατάσταση αποθετηρίων θα βοηθήσει σε μελλοντική αναβάθμιση των εφαρμογών.

Άξιο σημείωσης είναι ότι η εγκατάσταση δικτυακού πολυμηχανήματος έγινε σε δευτερόλεπτα και πλέον όλα τα μηχανήματα μπορούν να εκτυπώσουν και να σαρώσουν έγραφα - το αναφέρω γιατί με εξέπληξε η ευκολία εγκατάστασής του σε χρόνο μηδέν!

Το τελικό αποτέλεσμα; Παλιά μηχανήματα που προορίζονταν για σκουπίδια, χωρίς αναβάθμιση (να σημειωθεί ότι λειτουργούν όλα με 256ΜΒ μνήμης & celeron 1,8GHz και πάνω και μάλιστα πετάνε - δε χρησιμοποιούνται άλλωστε για υπολογισμό του pi και για επίλυση εξισώσεων Fourier) έκαναν ένα τέλειο εργαστήρι πληροφορικής το οποίο δάσκαλοι και μαθητές ακόμα και Α' δημοτικού μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση και να μάθουν από αυτό!

Και το καλύτερο; Όλα δωρεάν....free as in free beers

Μακάρι τα εργαστήρια αυτά να μας τα έκανε πραγματικότητα το κράτος, αλλά αν λάβουμε υπόψιν μας το κόστος των απλών “text editor based” σελίδων του ελληνικού δημοσίου, τότε καταλαβαίνετε πόσο θα κόστιζαν τα εργαστήρια.

Μιας που ξεκίνησα με αναφορά ταινίας, να κλείσω με ένα “teaser trailer”. Μαζέψτε τις απορίες σας και θα επιστρέψω με έναν οδηγό για το πως να κάνετε και εσείς στον ελεύθερό σας χρόνο κάτι αντίστοιχο, αλλά και με μια παρουσίαση για το πως δέχτηκαν και αξιοποίησαν το εργαστήρι οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να πάει στο σχολείο και ένας δάσκαλος πληροφορικής που από το Σεπτέμβρη περιμένουν τα παιδιά.

Πηγή άρθρου: www.linuxinsider.gr