Στο σχολείο µε Linux!

Το παρακάτω άρθρο-παρουσίαση για το sxolinux δημοσιεύθηκε στο e-pcmag.gr το 2010.

Μια ελληνική διανοµή µε ενσωµατωµένο εκπαιδευτικό λογισµικό και βιβλία για το γυµνάσιο

Με µεγάλη χαρά σας παρουσιάζουµε µια διανοµή Linux, η οποία είναι ελληνικής σύλληψης και δηµιουργίας και βασίζεται στην πολύ γνωστή και δηµοφιλή διανοµήUbuntu [www.ubuntu.org]. Το Sxolinux [προφέρεται Σχολίνουξ] απευθύνεται σε µαθητές γυµνασίου [και όχι αποκλειστικά της Α' τάξης], ενώ συνοδεύεται από πολύ και καλό δωρεάν λογισµικό. Αρχικά θα κατεβάσετε το iso αρχείο που διατίθεται δωρεάν από τον δικτυακό τόπο του Sxolinux [www.sxolinux.gr]. Το αρχείο που θα κατεβάσετε, θα το γράψετε σε έναν άδειο DVD δίσκο. Εδώ σηµειώστε ότι το συγκεκριµένο DVD είναι καιLiveDVD, άρα δεν είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε, αλλά µπορείτε να κάνετε boot από αυτό και να δείτε τη διανοµή πριν αποφασίσετε. Για την εγκατάσταση του Sxolinux, µπορείτε να κάνετε καθαρή εγκατάσταση στο σύστηµά σας, είτε να το εγκαταστήσετε σεvirtual machine, ανάλογα µε τις ανάγκες σας. Εµείς προτείνουµε την καθαρή εγκατάσταση, αφού πρόκειται για ένα σηµαντικό βοήθηµα για το παιδί σας και καλό θα ήταν να το δει στην πλήρη του διάσταση. Αν όµως πρόκειται να το εγκαταστήσετε στο περίφηµο "µαθητικό notebook", θα πρέπει να ακολουθήσετε οπωσδήποτε το δρόµο του virtualization.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ξεκινώντας την εγκατάσταση, δε θα έχετε ιδιαίτερες εκπλήξεις αφού είναι τυπική µιας εγκατάστασης Ubuntu και άρα αρκετά απλή και κατανοητή για τον τελικό χρήστη. Θα πρέπει να κάνετε boot το σύστηµά σας από το παρεχόµενο DVD και να επιλέξετε εγκατάστασή του στο σκληρό δίσκο. Προχωρώντας στην εγκατάσταση, θα δείτε ότι ηελληνική γλώσσα και το ελληνικό πληκτρολόγιο είναι ήδη προεπιλεγµένα ώστε να τα αλλάξετε µόνο αν θέλετε κάτι διαφορετικό. Δώστε προσοχή στην κατάτµηση των σκληρών δίσκων, καθώς αν έχετε και κάποιο άλλο λειτουργικό εγκατεστηµένο, για παράδειγµα Windows, θα πρέπει από τον ενσωµατωµένο partitioner να δηµιουργήσετε χώρο από τον ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο ώστε να εγκατασταθεί το Sxolinux. Η εγκατάσταση σας δίνει και ενηµέρωση σχετικά µε το τι θα ακολουθήσει. Αν, για παράδειγµα, επιλέξετε κάτι λάθος, θα σας ενηµερώνει ότι πρόκειται να διαγράψετε πλήρως την εγκατάσταση των Windows που έχετε στο σύστηµά σας. Δώστε, λοιπόν,προσοχή στις λεπτοµέρειες πριν προχωρήσετε ή αφιερώστε ένανπαλαιότερο δίσκο αποκλειστικά σε αυτό για να νιώθετε περισσότερο άνετα - άλλωστε οι ελάχιστες απαιτήσεις του είναι µόλις 4GB χώρου. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήµα, επιλέγετε όνοµα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για το σύστηµα και σας δείχνει µια περίληψη του τι θα ακολουθήσει πριν ξεκινήσει. Η εγκατάσταση, ανάλογα και µε τις δυνατότητες του συστήµατός σας, δεν καθυστερεί να ολοκληρωθεί - διαρκεί λίγο περισσότερο από µισή ώρα. Κατόπιν θα δείτε το νέο σας desktop [εικ. 1], το οποίο -για όσους έχουν ξαναδεί κάποια διανοµή Ubuntu- είναι αρκετά γνώριµο και φιλικό προς το χρήστη.

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ

Ξεκινώντας την περιήγηση στα µενού της διανοµής, θα διαπιστώσετε ότι περιλαµβάνει πάρα πολλές εφαρµογές µε στόχο την εκπαίδευση αλλά και τηδιασκέδαση [εικ. 2] του µαθητή. Από την άλλη, εφόσον ο χρήστης έχει προηγούµενη εµπειρία σε Windows, δε θα χρειαστεί να µάθει να κάνει τα πάντα από την αρχή. Για παράδειγµα παρών είναι οFirefox για την περιήγηση στο Internet, ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας η"Εφαρµογή MSN", µε την οποία µπορείτε άµεσα να συνδεθείτε στη γνωστή υπηρεσία instant messaging. Με αυτόν τον τρόπο οι δηµιουργοί της διανοµής προσπαθούν να κάνουν το χρήστη που βλέπει πρώτη φορά Linux να µη νιώθει άβολα.  Στην επιφάνεια εργασίας θα βρείτε εικονίδια από 
κάποιες εφαρµογές για να µην τις ψάχνετε σε µενού, όπως το NumptyPhysics, το οποίο πολύ απλά και διασκεδαστικά -µε τη χρήση σπαζοκεφαλιών- θα µάθει βασικές αρχές φυσικής στο µαθητή, π.χ. την αξιοποίηση της βαρύτητας [εικ. 3]. Η σηµαντικότερη ενσωµάτωση που έχει γίνει στη διανοµή, είναι αρκετά σχολικά βιβλία του γυµνασίου. Υπάρχουν όλα της Α' Γυµνασίου και αρκετά από τις υπόλοιπες τάξεις του γυµνασίου.

Ταυτόχρονα θα βρείτε εγκατεστηµένο και εκπαιδευτικό λογισµικό από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του έλληνα µαθητή για τη διανοµή, 
αφού έχει υλικό που θα χρησιµοποιεί καθηµερινά. Επιπλέον, θα βρείτε αρκετές εφαρµογές για τα Μαθηµατικά και την Άλγεβρα, καθώς και µερικές που θα βοηθήσουν το µαθητή να δει γεωµετρικά εξισώσεις και πώς αυτές εµφανίζονται στο καρτεσιανό σύστηµα, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα όσα διδάσκονται στο σχολείο. Άλλες χρήσιµες εφαρµογές είναι 3D χάρτες της Γης για να µάθει γεωγραφία, ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων, το Α και το Ω δηλαδή για τη χηµεία, ο οποίος διατίθεται και στα ελληνικά, περιέχοντας πληροφορίες που θα φανούν χρήσιµες ακόµα και στα πρώτα έτη του πανεπιστηµίου [εικ. 4].

ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Η διανοµή όµως δεν εξαντλείται σε αυτά. Παρέχει πολλές ακόµα εκπαιδευτικές εφαρµογές οι οποίες δεν απευθύνονται αποκλειστικά στο µαθητή γυµνασίου, αλλά έχουν ένα ευρύτερο κοινό που θα µπορούσε να τις χρησιµοποιήσει, όπως για παράδειγµα εφαρµογές αστρονοµίας ή προγραµµατισµού. Συνολικά το Sxolinux είναι ιδανικό για να αποτελέσει και το µοναδικό λειτουργικό σύστηµα στον υπολογιστή του µαθητή. Εγκατεστηµένα έρχονται το OpenOffice στην ελληνική του έκδοση, εκτελώντας τα απαραίτητα χρέη σουίτας γραφείου, αρκετές εφαρµογές για την επεξεργασία γραφικών ή φωτογραφιών όπως τοGIMP και το F-Spot. Έχει ενσωµατωθεί το δωρεάνScribus µε το οποίο οι πιο δραστήριοι µαθητές θα µπορέσουν να φτιάξουν τη δική τους σχολική εφηµερίδα ή τα δικά τους έντυπα, αφού είναι µια πλήρης εφαρµογή desktop publishing. Στον τοµέα "Ήχος & βίντεο" θα βρείτε εφαρµογές αναπαραγωγής video [VLC], µουσικής, ταινιών καθώς και την εφαρµογή εγγραφής δίσκων [Brasero[εικ. 5], ενώ συνολικά δε θα σας λείψει τίποτα από το σύστηµα.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Τελικά το Sxolinux είναι µια διανοµή φτιαγµένη µε µεράκι, η οποία θα σας ικανοποιήσει πλήρως είτε θέλετε να τη χρησιµοποιήσετε για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε όχι. Χάρη στο ότι βασίζεται στο Ubuntu, την περισσότερο διαδεδοµένη διανοµή του Linux σήµερα,συνεχώς ενηµερώνεται από την κοινότητα του Ubuntu µε διορθώσεις ή αναβαθµίσεις του κώδικα. Ταυτόχρονα σας επιτρέπει να προσθέσετε ό,τι εσείς θεωρείτε χρήσιµο και απαραίτητο για την εργασία σας, σε περίπτωση που δε σας καλύπτει σε κάποιον τοµέα. Οιελληνικές ρίζες της είναι ένα ακόµα προσόν της διανοµής, αφού θα βρείτε υποστήριξη στη γλώσσα µας από την κοινότητα όσων τη δηµιούργησαν, αποτελώντας τελικά µια ευχάριστη έκπληξη.

Tips & Tricks

Δε γνωρίζετε πώς να δηµιουργήσετε ένα virtual machine ή πώς να κάνετε dual boot; Στην ενότητα "SOFTWARE SUPPORT > Linux Τutorials & Ηowto's" στα fora του PC Magazine υπάρχουν αναλυτικοί οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα σας βήµατα και όχι µόνο.

Γ. Αρβανιτίδης